Bilgi

Hawks

Hawks

Şahinler, şahin ailesine ait bir yırtıcı kuş alt ailesidir. Rusya Federasyonu topraklarında en yaygın olanı çakır kuşu ve serçe kuşu.

Şahinler cinsi kırk yedi tür içerir. Tüm türler arasında, çakır kuşu (veya büyük şahin) en tipik temsilci olarak kabul edilir.

Bu şahin toplam vücut uzunluğu altmış sekiz santimetreye ulaşabilir ve kütlesi bir buçuk kilogramdır. Vücudun ventral tarafındaki yetişkin şahinlerin renklendirilmesi, enine yerleştirilmiş kahverengi çizgiler nedeniyle boşaltılan beyazımsı bir renk tonuna sahiptir.

Vücudun dorsal tarafı grimsi-kahverengi renktedir. Gerçek şahinler, şahin ailesinin cinsinin bir parçasıdır. Bunlar yırtıcı kuşlar. Şahinler ince bir gövdeye sahiptir. Şahinlerin kanatları kısa ve geniş, bükülmüş. Bu kuşların pençeleri uzun ve pençelidir. Bu pençeler şahinlerin avlarını öldürmesi için gereklidir. Gaga kancalı ve çok keskindir.

Erkek şahinler genellikle dişilerden daha küçüktür. Bu kuşlar genellikle avlarını havada veya bir kürsüde süzülürken izlerler. Av bulduğunda, şahinler bir ok gibi ona doğru uçarlar. Kural olarak, memeliler ve küçük kuşlar diyetlerine dahil edilir.

Şahinlerin yaşam alanı çalı ve ormanlıktır (iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlar), bu kuşlar Kuzey Amerika ve Avrasya'nın ormanında ve dağlık alanlarında yaşarlar. Uzun ve yaşlı ağaçlardan oluşan ormanlar yuvalama yeri olarak daha çok tercih edilmektedir.

Yuvalama alanının aydınlatması orta olmalıdır. Ek olarak, bir ön koşul, yuvanın yakınında küçük kenarların varlığıdır (avlanma amaçları için).

Şahinler arasındaki iletişim aracı, hem erkeklerin hem de kadınların yaklaşık olarak aynı titreşimli sesler yaydığı yuvalama döneminde özellikle fark edilen ses sinyalleridir.

Goshawks yılda bir kez ürer - dişi iki ila dört mavimsi beyaz yumurta bırakır. Şahinler doğumdan yaklaşık 95 gün sonra bağımsız hale gelir ve bir yaşında cinsel olarak olgunlaşır.

Şahin cinsinin en büyük türü çakır kuşu. Erkeklerin ağırlığı, kural olarak, 630 ila 1100 gram arasında değişir. Vücut uzunluğu yaklaşık elli beş santimetreye eşittir. Çakır kuşu kanat boşluğu yaklaşık bir metredir. Goshawk dişileri erkeklerden daha büyüktür. Ağırlıkları 860 ila 1360 gram arasında değişir, uzunluk altmış bir santimetreye ulaşır. Kanat açıklığı yüz beş santimetreden yüz on beş santimetreye kadar değişmektedir. Goshawk, şahin cinsinin diğer üyelerinden daha uzun ve daha geniş beyaz tüy şeritleriyle donatılmıştır. Ayrıca, goshaws'daki bu tüyler başın arkasında birleşir. Tüm şahinlerdeki beyaz çizgiler beyaz kaş izlenimi verir. Yetişkin çakırların gözleri kırmızımsı kahverengi veya kırmızı renktedir. Genç çakırların gözleri parlak sarıdır. Goshawkların erkek ve dişilerinin rengi mavimsi griden siyaha değişir. Sırt, kanat örtüleri ve baş genellikle daha koyu renklidir. Vücudun alt kısmı hafiftir; enine gri dalgalanmalar açıkça görülebilir. Genç bireylerin renklendirilmesi yetişkin şahinlerden önemli ölçüde farklıdır. Kanatların dış kısmı, baş ve genç şahinlerin üst kısmı kahverengi. Meme beyaz, kahverengi dikey şeritler görünür.

Goshawks yırtıcı kuşlardır. Diyetleri memelileri, omurgasızları, kuşları ve büyük ve orta boy sürüngenleri içerir. İlginç bir gerçek, şahinler tarafından seçilen avın ağırlığının, avcının kendisinin ağırlığının yarısına ulaşabileceğidir. Sincaplar, yabani tavşan, fındık bahçeleri genellikle çakır avı için avlanan nesnelerdir.

Goshawks hareketsizdir. Bu, bu kuşların çoğu popülasyonu için geçerlidir. Dahası, çoğu birey yaşamları boyunca bir bölgeye bağlı kalır. Ancak, çakır kuşu arasında, göç eden bir nüfus vardır. Bu nüfusun bireylerinin yuvalama yerleri Kuzey Amerika'nın kuzeybatı ve kuzey bölgelerinde bulunmaktadır. Kış için bu kuşlar güneye uçuyor.

Goshawks her zaman belirli bir bölgeye bağlı kalır. Örneğin, yuvanın inşası sırasında, bir çift şahin yuvalama alanlarının etrafındaki hava pirouetlerini açıkça gösterir ve aniden biri topraklarını işgal ederse, şahinler onu korumak için ellerinden geleni yapacaktır. Dişiler genellikle erkek çakırlarından biraz daha küçük bir bireysel bölgeye sahiptir. İlginç bir gerçek, bölgenin farklı bireylerinin üst üste gelebileceğidir. Yuvalama alanları bir istisnadır. Genel olarak, yuvalama döneminde bireysel bölgeyi dikkate alırsak, genellikle 570 ila 3500 hektar arasında değişir.

Ses sinyalleri çakır böcekleri arasında bir iletişim aracıdır. Ancak ve diğer şahinler gibi. Goshawkların çığlığı yüksek ve seslidir. Büyük ölçüde, bu kuşların iletişimi yuvalama döneminde fark edilir hale gelir. Şu anda, hem erkek hem de dişi şahinlerden yaklaşık aynı titreşimli sesler duyulmaktadır. Tek fark dişi çakır kuşu sesinin daha yüksek ve düşük olmasıdır.

Goshawks yılda bir kez ürer. Üreme dönemi Nisan başı ve Haziran ortası ile sınırlıdır. Etkinlik zirvesinin Nisan sonunda ve Mayıs ayında gözlemlendiği unutulmamalıdır. Yumurtaların döşenmesinden önce yaklaşık iki ay önce başlayan yuvanın inşası işi vardır. Kural olarak, yuva yeri, aşırı olgun bir ormandaki gövdeye yakın bir daldır. Goshawks yuvalarını açık alanların yakınında, yani çayırlar, orman kenarları, yollar, bataklıklar vb. Yuvanın çapı genellikle yaklaşık bir metredir. Elli santimetre ile zemin seviyesinden bir metre yükseklikte inşa ediliyor. Yapı malzemeleri olarak, şahinler genellikle iğne demetleri veya yeşil sürgünlerle iç içe olan ve aynı zamanda kabuk parçaları ile donatılmış kuru dalları kullanır. Tipik olarak, dişi iki ila dört mavimsi beyaz yumurta bırakır. Her yumurtayı yumurtlama arasındaki aralık iki ila üç gündür. Yumurtaların boyutu 59 x 45 mm'dir. Onlar dokunmak için kaba.

Goshawk civcivleri yumurtlamadan yirmi sekiz ila otuz sekiz gün sonra yumurtadan çıkarlar. Sadece dişi yumurtaların kuluçkalanmasına katılır. Bu bağlamda, erkek sadece av sırasında değiştirebilir. Civcivler doğduktan sonra dişi şahin yirmi beş gün daha yuvada kalır. Şu anda, erkeğin görevleri hem civcivler hem de kadınlar için yiyecek üretimini içerir. Yavrular otuz dört veya otuz beş gün yuvada kalır. Bu süreden sonra, civcivler yavaş yavaş yuvadan çıkar ve yerli ağacın komşu dallarına taşınır. Şahinler otuz beş ve kırk altı gün arasında uçmaya başlayabilir. Bununla birlikte, yetmiş güne kadar, ebeveynler hala civcivler için ana besin kaynağı olan yavrularla ilgilenmeye devam ediyor. Genellikle civcivler aniden ebeveynlerini terk eder. Neredeyse tüm yavrular doğumdan doksan beş gün sonra tamamen bağımsız hale gelir. Doğumdan bir yıl sonra, çakırlar cinsel olgunluğa ulaşır.

Sparrowhawk, şahin ailesine ait bir yırtıcı kuş türüdür. Sparrowhawk'ın dağıtım alanı (daha az şahin olarak da bilinir) neredeyse Avrasya topraklarının tamamını içerir. Bu tür esas olarak ormanlık alanlarda yaşar. Sparrowhawk erkekleri dişilerin neredeyse yarısı kadardır. Bu şahinlerin avlanma nesneleri orta ve küçük boyutlu kuşlardır. Aşağıdakine benzer bir sparrowhawktan hızlı bir çığlık duymak çok nadirdir: "kick-kick-kick". Bunun çok nadiren gerçekleştiğini de belirtmek gerekir. Oldukça uzun bir süre, bu kuşlar bir avcı olarak çok yoğun bir şekilde yok edildi. FRG'de her yıl yirmi bin sparrowhawks vuruldu. Sparrowhawk, besin zincirindeki son halkadır. Bu bağlamda, pestisitler bu kuşun vücudunda aktif olarak birikmektedir. İkincisi, bu şahin türünün korunması için bir tehdit oluşturur. Ek olarak, bu kuşların vücudundaki pestisitlerin içeriği, sparrowhawk habitatının enfekte olduğunu gösteren çok doğru bir göstergedir.

Sparrowhawk'ın büyüklüğü, goshawk'tan daha küçüktür. Dışa doğru, birbirlerine benzerler, ancak boyutlar gerçekten önemli ölçüde farklıdır. Serçe kuşunun vücut uzunluğu yirmi sekiz ila otuz sekiz santimetre arasında değişir ve kanat açıklığı yaklaşık olarak sadece yetmiş beş santimetreye eşittir. Sparrowhawk dişisinin büyüklüğü, erkeğin boyutundan önemli ölçüde daha büyüktür (en azından vücut uzunluğu% 25 daha fazladır). Bir dişinin vücut uzunluğu kırk santimetreyi aşabilir ve kanat açıklığı seksen santimetreye ulaşır. Sparrowhawk'ın kanatları geniş ve kısadır. Kuyruk oldukça uzundur, bu durum bireylerin ağaçlar arasında manevra yapmasına yardımcı olur.

Sparrowhawk'ın koyu gri rengi vardır. Burada bu kuşların hem erkek hem de kadınlarından bahsediyoruz. Bununla birlikte, bazen mavimsi bir tüy tonu ile donatılmış bireyler vardır. Sparrowhawks gövdesinin alt kısmında, soluk gri şeritlerin fark edildiği hafif kırmızımsı bir renk tonu vardır (bu yüzden, uzaktan, şahin kırmızı tüylere sahip olduğunu düşünebilir). Bu kuşların gözlerinin irisi kırmızımsı-turuncu veya turuncu-sarıdır.

Sparrowhawk bir yırtıcı kuştur. Eski çağlardan beri, Kafkasya ve Kırım'da sonbahar mevsiminde, göçmen bıldırcınlar için bu kuşlarla avcılık uygulanmıştır. Bu arada, bu özellik sparrowhawks türlerine isim verdi. Sonbaharda yakalanırlar. Avcılık sadece birkaç gün öğretilir. Sonbahar av sezonunun sonunda, serçe balıkları genellikle vahşi doğaya salınır.

Sparrowhawk gizli bir yaşam tarzına bağlıdır. Bu, bu şahin türünün nadir kuşlara ait olmadığı bölgeler için bile geçerlidir. Bu türün bireyleri, çalıların ve büyük açıklıkların olduğu ormanları tercih eder. Ancak, sparrowhawks ormanların derinliklerine uçmaz. İlginç bir gerçek, Sparrowhawk'ın kışın daha kolay görülmesidir. Bunun nedeni, kış aylarında sıklıkla insan yerleşimi ve besleyicilere yakın kalmasıdır. Besleyiciler, genellikle şahinler için potansiyel avlar içerdikleri için serçe kurtlarının kontrolü altındadır. Bunlar ispinozlar ve serçeler. Sparrowhawk, Eski Dünya'nın subtropikal ve ılıman bölgelerinde daha yaygındır.

Sparrowhawk bir kuş avcısıdır. Yabani güvercinler bile bazen büyük boy dişiler için av olur. Pamukçuklar bu kuşlar için daha yaygın avlardır. Sparrowhawks seçilen kurbana pusudan saldırır. Genellikle şahin sığınağından büyük bir hızla uçar ve avına sıçrar. Bazen atmacalar oldukça düşük uçarlar, aniden kendilerini korkmuş kuşlar (küçük bireyler) arasında bulana kadar sürekli dönerler. İlginç bir gerçek, sparrowhawkların avlanırken avlarının her hareketini yakından takip etmesidir. Böyle dikkatli bir izlemenin sonucu, şahin pençeli pençeleri öne doğru uzatılarak kurbanı tutmasıdır. Bu şahinler mükemmel avcılardır. Sparrowhawks genellikle doğrudan insan yerleşimi veya barınağına potansiyel bir av peşindedir. Doğru, bu kuşların avlanarak taşındığı, kırıldığı zamanlar vardır. Sparrowhawks'un avlanma bölgelerinde, yırtıcı kuşların avı parçaladığı yerleri bulabilirsiniz. Bu yerler bir tüy yığını tarafından kolayca tanımlanabilir ve zaten şahin avının türünü tanımak için.

Sparrowhawk göçmen bir kuştur. Her zaman böyle değildir. Serçe kuşları, menzilinin kuzeyindeki göçmen kuşlardır - Avrupa'nın soğuk bölgelerinden kışlama için güneydoğu veya güneye göç ederler. Şahinler Afrika kıtasının kuzey kısmına göç ederler. Orta Avrupa topraklarında yaşayan serçe balinalarına gelince, yetişkinler tüm yılı aynı bölgede geçirirler. Bununla birlikte, bağımsız hale gelen genç nesil şahinler de Orta Avrupa'dan göç etmektedir.


Videoyu izle: Living With a Red Tailed Hawk. Warning Graphic (Ocak 2022).